Ga je werken of studeren?

Als bijna-afgestudeerde is dit een vraag die ik me vaak heb gesteld. Hierin ben ik trouwens lang niet de enige. De ene dag was ik ervan overtuigd dat ik zou gaan werken. De andere dag hield ik mezelf dan weer voor om verder te studeren, want ik was nog helemaal niet klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Mijn studiegenoten maakten de keuze er ook niet makkelijker op. De ene ging verder studeren, de andere ging werken… en nog anderen gingen reizen.

Drie opties: iene, miene, mutte…

Reizen, dan? Klinkt erg leuk, maar is het wel iets voor mij? Ik droom er zeker van om de wereld te zien, maar in mijn situatie ligt zomaar met de noorderzon vertrekken niet voor de hand. Ooit, misschien, maar niet nu. Daarnaast doet de woelige arbeidsmarkt mij sterk twijfelen aan het nemen van een sabbatjaar. Neen, die twijfel brengt me niet verder.  

Waarom dan niet verder studeren? Na mijn masterdiploma had ik eigenlijk wel genoeg van de lessen, taken en de gevreesde examens. Anderzijds blijft het natuurlijk erg fijn om je in je interessegebied nog verder te ontwikkelen. Ook de vrije tijd die ik tijdens mijn studie had, zou ik moeten opgeven als ik ging werken. Zou ik deze opoffering al willen maken?  

En als ik nou eens beslis om toch uit te kijken naar een eerste werkervaring? Eindelijk zou ik mezelf kunnen ontplooien in de praktijk. Daarnaast zou ik elke maand een vast bedrag krijgen en zo mijn eigen autootje en zelfstandigheid ‘kopen’. Er zouden veel voordelen mijn richting uitkomen, maar ook hier kwamen meer vragen dan antwoorden. Zou ik wel snel werk vinden? Zou het werkleven me wel bevallen? Wat als ik gewoonweg niet competent genoeg blijk? En… wat met mijn vrije tijd?  

Reizen, studeren en werken. Elke keuze komt met voor- en nadelen. De verschillende meningen uit mijn omgeving maakten de beslissing er ook niet gemakkelijker op.        

De juiste keuze

Intussen ben ik enkele maanden afgestudeerd. Wat ik uiteindelijk heb gekozen? Wel, ik heb het op me laten afkomen. Alles wat me afschrikte om die knoop door te hakken, heeft Brunel voor mij opgevangen. Na een leuke en boeiende stage bij Brunel, werd me gevraagd om vakantiewerk te doen op de HR-afdeling. Natuurlijk kon ik op zo’n aanbod geen ‘nee’ zeggen. Ik leerde zo veel bij dat mijn stage al voorbij was voor ik het goed en wel besefte. Aan het eind van de zomer kreeg ik onverwachts de vraag of ik misschien bij Brunel wilde blijven. Ik sprong een gat in de lucht en zonder aarzelen antwoordde ik bevestigend. De twijfels die ik voordien nog had, waren meteen verdwenen. De kans om met zulke leuke collega’s te blijven werken en daarbovenop nog eens leuk werk te doen, kon ik gewoon niet laten liggen.  

Bijna drie maanden later heb ik niet de minste spijt van ‘ja’ te hebben gezegd. Ik ben ervan overtuigd dat je onverwachte kansen met beide handen moet grijpen. Natuurlijk moet ik toegeven dat ik soms wel de vakantie en het studentenleven mis, maar dat weegt niet op tegen de kansen die ik nu krijg. Kansen waar ik ongelooflijk blij mee ben. Studeren en grote reizen maken, kan ik later nog wel. Ik voel me nog steeds uitstekend bij mijn keuze. Het is belangrijk om zelf je keuzes te maken en je niet te laten leiden door wat er wordt verwacht van je ouders, vrienden of je omgeving. Maak enkel de keuzes waar je jezelf goed bij voelt. Zolang je jezelf goed voelt, hoef je je weinig zorgen te maken.