Humor op de werkvloer

Sandra Cannaerts

Het kost geen geld en levert toch winst op.
Het kost geen moeite, maar levert je vaak resultaat op.
Dan hebben we het over… juist, humor. Eenvoudigweg humor!

Wist je dat kinderen veel vaker lachen dan volwassenen? Een zesjarige lacht per dag maar liefst gemiddeld 300 keer. Volwassenen doen het met 47 keer een stuk minder. Waarom gaat dat verloren? Zelfs – nee, vooral! - op de werkvloer is humor zo belangrijk. Wie zijn eerste werkervaring achter de rug heeft, zal dat zeker kunnen beamen. Lachen kost minder dan elektriciteit en geeft evenveel energie.

Daar zijn enkele goede redenen voor. Een grapje…

 1. Versterkt de teamgeest, want lachen werkt aanstekelijk.

   

 2. Vergemakkelijkt de communicatie. Zo hadden we een collega die bij zijn meetings altijd een smiley plakte op het agendaoverzicht of in het midden van de vergadertafel. Het viel steeds op dat iedereen spontaan lachte bij het opmerken van de smiley. De (positieve) toon was gezet. Of het nu lag aan zijn onderhandelingsvermogen of het gekke figuurtje, in elk geval waren zijn meetings steeds positief en constructief. (Tip: dit werkt ook in de privésfeer!)

   

 3. Zorgt voor luchtigheid. Een luchtige boodschap kan beter overtuigen, het onuitspreekbare zeggen en veranderingen op gang brengen. Het kan beter lastige boodschappen of gevoelige zaken overbrengen en kan zelfs moeilijke situaties ombuigen.

   

 4. Bevordert creativiteit. Het woord ‘humor’ komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘sap’ of ‘vocht’. De oude Grieken meenden namelijk dat onze lichaamssappen ons temperament of stemming regelen. Tijdens een lachbui maak je meer endorfine en adrenaline aan. Deze positieve stemming helpt je om tot nieuwe oplossingen en verfrissende out-of-the-box ideeën te komen.

   

 5. Maakt je menselijk. Een mop heeft niet enkel een humoristische functie, maar laat ook persoonlijkheid zien. Kijk maar tijdens een sollicitatiegesprek: een sollicitant laat door een leuke opmerking meer van zijn persoonlijkheid zien en zal overkomen als iemand die benaderbaar en een fijne collega is, meer dan iemand die enkel formeel en afstandelijk kan zijn.

   

 6. Maakt je gezonder. Het is bewezen dat lachen je bloedcirculatie stimuleert en je immuunsysteem versterkt. Bovendien fungeert lachen als buffer tegen stress. Deadlines, een vervelende klant, een kapotte printer of commerciële druk… lachen om een vervelende situatie of probleem zorgt ervoor dat je je stressniveau verlaagt en zaken meer van een afstand en met meer luchtigheid kunt bekijken. Relativeren helpt je om de waarheid gemakkelijker onder ogen te zien en problemen in de juiste context te plaatsen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor aanvaarding of, nog beter, een creatieve oplossing voor een probleem.

   

  Kortom, lachen versterkt je mentaal en fysiek… en het is minder vermoeiend dan 10 kilometer joggen!

   

  Het is duidelijk: lachen opent deuren. Hou wel je ogen goed open en let op de gepaste timing… want je wil natuurlijk niet tegen de deur lopen.

   

  Sandra Cannaerts

  HR Manager 

SC

Sandra Cannaerts