Een hart voor mensen

“Hou je van structuur of eerder van het onverwachte? En in welke van beide omgevingen functioneer je optimaal?” Dit waren twee van de vele vragen die genadeloos op mij werden afgevuurd tijdens mijn allereerste sollicitatiegesprek. Paniek.

Solliciteren is een leerproces

Want wat kun je daar het best op antwoorden? Als je zegt dat je ‘graag in een gestructureerde omgeving werkt’, komt het misschien over alsof je niet houdt van het onverwachte. Als je zegt open te staan voor uitdagingen, lijkt het wel dat je je snel verveelt. Wat je ook zegt, je kan niet winnen met zo’n vraag. Instant stress! Daar zat ik dan, brutaal rondkijkend naar de wereld rondom me, met een diploma Communicatie onder de arm, vol ambitie en klaar om de arbeidsmarkt te bestormen. Ondanks mijn vlotte tong, was ik voor het eerst in lange tijd… sprakeloos.               Wat een koude douche! Ik hoef niet te vertellen dat die job niks is geworden. Het bleek een zeer leerrijke ervaring, want het klopt wel degelijk: solliciteren moet je écht leren. Gelukkig ging het volgende gesprek beter en bij het vijfde gesprek had ik beet. Een job als recruiter nog wel. Vanaf nu zou ik zelf die lastige vragen stellen… payback time?

Werken met en voor mensen

Vanaf de eerste dag voelde ik me als een vis in het water. Dat gevoel is er vijftien jaar later (is het al zo lang?) nog steeds. Werken met mensen is een boeiende wereld. Geen dag is dezelfde als de vorige. Geen twee mensen zijn dezelfde. ‘Wie zit er achter de persoon voor mij?’ en ‘Waarom maakt iemand een bepaalde keuze?’ zijn vragen die ik me dagelijks stel. Als recruiter ontwikkel je zowaar een zesde zintuig dat, in samenwerking met je buikgevoel, van onschatbare waarde is. De rode draad doorheen mijn loopbaan is na al die jaren echter niet veranderd. Het gaat steeds om een hart voor mensen, gecombineerd met een oprechte nieuwsgierigheid naar en interesse in mijn medemens.

Een job die past als een handschoen

Intussen ben ik werkzaam bij Brunel. Ik startte oorspronkelijk als Account Manager Recruiter en groeide zo door naar de rol van HR Manager Engineering. Een rol waarin ik zoveel zaken kan combineren, alles in mijn filosofie van ‘een hart voor mensen’. Dat wordt bij Brunel hoog in het vaandel gedragen. Ik ben verantwoordelijk voor de fieldmedewerkers van Business Line Engineering. Ik coördineer en plan evaluaties, voorzie mensen van uitleg rond hun opstart en hun contracten. Ik ben het aanspreekpunt voor vragen en los problemen op. Kortom, ik wijs onze medewerkers de weg binnen de wereld van HR. Soms denk ik nog terug aan die twee eerste vragen van mijn allereerste sollicitatiegesprek. Vandaag weet ik dat het perfecte antwoord niet bestaat. Je kunt nog zo gestructureerd en overzichtelijk te werk gaat, het gevoel hebben dat alles volgens plan verloopt… vaak dan valt het eerste probleem uit de lucht, waarop al snel het volgende komt. Geen dag of week is dezelfde bij Brunel. Eerlijk gezegd: ik zou het niet anders willen.